קמח הוא אחד ממוצרי היסוד הבסיסיים ביותר בכל מטבח. הוא משמש לבישול, אפייה וטיגון, ושום מטבח אינו שלם בלעדיו.
המוצר בעצם מתייחס למגוון של חומרי מאכל שנטחנו לכדי אבקה דקה, כגון: חיטה, שיפון, עדשים, שקדים, אורז ועוד.
מה בעצם ההבדל בין כל הסוגים? האם כולם מתאימים לכל מטרה? וכמה הם עולים?
במאמר הבא נסקור ארבעה מהסוגים הפופולריים ביותר.
קמח חיטה לבן
זהו קמח שנטחן מהחלק הפנימי של גרגיר החיטה, ללא הקליפה והנבט שלו.
אומנם יצא לו שם רע בשנים האחרונות, אך מדובר באוצר קולינרי. זהו הקמח הבסיסי ביותר, ואפשר לעשות בו כמעט הכול.
יתרונות:
• הוא נחשב לטעים שבין הקמחים
• הוא מפיק מאפים קלילים ואווריריים
• הוא מתאים כמעט לכל מטרה
• הוא קל לשימוש ולעיבוד
• הוא זול
חסרונות:
• הוא לא משביע כמו קמחים אחרים
• הוא כמעט חסר ערכים תזונתיים
• הוא עתיר בקלוריות
• הוא עתיר בפחמימות ריקות
מחיר: בין 3.5 ל- 8 שקלים לקילוגרם.
קמח כוסמין
הכוסמין הוא דגן שזוכה להכרת הציבור בשנים האחרונות.
הוא נחשב לתחליף מוצלח ובריא יותר לקמח החיטה, כיוון שהוא עשיר יותר בערכים תזונתיים ואינו קשה לעיבוד. הוא מתאים לכל מטרה, אם כי צריך לדעת איך לעבוד איתו.
קליפת גרעיני הכוסמין קשה במיוחד, כך שנדרש יותר עיבוד כדי להפיק ממנו את המוצר הסופי. והמחיר – בהתאם.
יתרונות:
• הוא קל יחסית לשימוש
• הוא בעל טעם אגוזי ומתקתק שמוסיף טוויסט לאוכל
• הוא עשיר בחלבון, ויטמינים ומינרלים
• הוא עובר ריסוס מועט יחסית בחומרי הדברה כיוון שקליפתו העבה מקשה על מזיקים לחדור פנימה
• הוא שימושי ביותר במטבח ומתאים למגוון מאכלים
• הוא יכול להתאים לאנשים בעלי רגישות קלה לגלוטן
חסרונות:
• הוא יקר יחסית
• הוא יוצר מאפים מעט כבדים יותר מקמח רגיל
• הבצק שלו מעט קשה לעיבוד, וצריך ללמוד מראש איך לעבוד איתו
• הוא עתיר בקלוריות
• הוא דל בסיבים
מחיר: בין 15 ל- 26 שקלים לקילוגרם.
קמח דגנים מלא
קמחי דגנים (כמו חיטה, כוסמין ושיפון) יכולים להיות לבנים או מלאים. אנו יודעים שהקמח המלא נחשב לבריא יותר, אך מה בעצם משמעות הדבר?
קמח מלא מיוצר מטחינה של כל חלקי הגרעין, כולל הנבט והקליפה, בעוד שקמח לבן מיוצר מטחינה של החלק הפנימי בלבד. למה זה משנה? כי החלקים החיצוניים של הגרעין הם שמכילים את מירב החומרים התזונתיים של הדגן.
תכונות הקמחים המלאים משתנים בהתאם לסוג הדגן מהם נוצרו, אך באופן כללי יש להם הרבה במשותף בהשוואה לקמח לבן הנטחן מאותו דגן.
יתרונות:
• הוא בריא הרבה יותר ממקבילו הלבן: הוא עשיר יותר בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ועוד.
• הוא משביע יותר ולאורך זמן רב יותר
חסרונות:
• הוא קשה יותר לעיבוד
• הוא לא מתאים לכל סוגי המאכלים
• הוא נחשב לטעים פחות
• הוא מפיק מאפים כבדים ודחוסים
• הוא יקר יותר ממקבילו הלבן
מחיר:
קמח חיטה מלא: בין 5 ל- 11 שקלים לקילוגרם.
קמח כוסמין מלא: בין 10 ל- 24 שקלים לקילוגרם.
קמח שיפון מלא: בין 4 ל- 17 שקלים לקילוגרם.
קמח שקדים
אהובם של קהילת הצליאקים. בעזרת שימוש נכון הוא יכול להוות תחליף מצויין לקמח דגנים במתכונים רבים, אך הוא מתאים במיוחד למאפים מתוקים (ראו מתכונים עם קמח שקדים כאן).
יתרונות:
• הוא בעל טעם אגוזי ועשיר
• הוא נטול גלוטן, עשיר בחלבון ודל בפחמימות
• הוא עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון
חסרונות:
• הוא עתיר קלוריות
• הוא שונה מאוד מקמחי הדגנים הרגילים, וצריך לדעת איך לעבוד איתו
• הוא יקר מאוד
מחיר: בין 60 ל- 180 שקלים לקילוגרם (רוב האריזות מכילות בין 100 ל-250 גרם).